ÕIGE VÕI VALE ⟩ Kas valijate arvu pideva kõikumise taga valimisnädalal on midagi kahtlast?

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
Valimiskast Paides. Pilt on illustreeriv.
Valimiskast Paides. Pilt on illustreeriv. Foto: Dmitri Kotjuh

Kohe pärast riigikogu valimisi kirjutas Postimehe toimetusele lugeja, kelles tekitas küsimusi ja kahtlusi veebilehel valimised.ee kuvatava valijate arvu kõikumine valimisnädala lõikes. Faktikontroll uurib välja, mis põhjusel valijate arv pidevalt muutus.

Valijate arvu kõikumisel päevade lõikes on mitu põhjust. Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja asetäitja Mairis Kungla ütleb, et valijate arvu kasvu mõjutab peamiselt elukoha andmete esitamine – juhul kui inimesel on varem olnud see lahter rahvastikuregistris täitmata.

«Vähesemal määral lisandub valijaid ka siis, kui välismaal elava eestlase kohta esitatakse viimase Eesti elukoha andmed, inimesele antakse Eesti kodakondsus või see dokumenteeritakse esimest korda või tunnistatakse inimene valimisõiguse osas teovõimeliseks,» loetleb Kungla põhjuseid. Valimispäevaks 18-aastaseks ehk valimisealiseks saanute arv on kohe esmasesse nimekirja arvatud ja see muudatusena jooksvalt ei kajastu.

Valijate arvu vähenemist mõjutab peamiselt inimeste surm, mis kajastub selle järgi, kui kiiresti andmed rahvastikuregistrisse antakse. «Harvematel juhtudel väheneb valijate arv Eesti kodakondsuse kaotamise või valimisõiguse osas teovõimetuks tunnistamise tõttu,» ütleb Kungla.

Toimetuse poole pöördunud inimene esitas ka oma tähelepanekud valijate arvu muutumise kohta veebilehel valimised.ee. Siseministeeriumi sõnul saabuvad riigi valimisteenistuse kuvatavad arvud rahvastikuregistrist valimiste veebilehele väikese ajalise nihkega, sest muutused valijate nimekirjas edastatakse valimiste infosüsteemi 10-minutilise intervalliga. «Sellest võib omakorda erineda avalikult kuvatavate andmete hetk,» ütleb Kungla ja selgitab, et seetõttu ei saa ta kommenteerida riigi valimisteenistuse konkreetsel kellaajal kuvatavaid arve. Küll aga andis siseministeerium väljavõtte päevade kaupa kella 9.00 seisuga koos peamiste eelmise 24 tunni sees toimunud muutuste põhjustega.

Loetelus on toodud lugeja tähelepanekud ning sulgudes siseministeeriumi selgitus.

  • 27. veebruaril kell 21.30 oli valijaid veebilehel valimised.ee 965 626.
  • 28. veebruaril kell 9.00 oli valijaid siseministeeriumi andmetel 965 631.
  • 2. märtsil kell 12.50 oli valijate arv 965 732 ehk kolme päevaga oli juurde tulnud 116 valijat. (1. märtsi hommiku seisuga oli eelmise 24 tunni jooksul lisandunud 74 valijat varem puudunud elukohaandmete esitamise tõttu, valimisõiguse osas teovõimeliseks tunnistamise ja välismaal elava eestlase viimase Eesti elukoha andmete esitamise tõttu. Nimekirjast eemaldati 38 inimest surma ja valimisõiguse osas teovõimetuks tunnistamise tõttu. 2. märtsi hommikuks lisandus 88 inimest elukoha andmete esitamise tõttu, valimisõiguse osas teovõimeliseks tunnistamise ja välismaal elava eestlase viimase Eesti elukoha andmete esitamise tõttu. Nimekirjast eemaldati 34 inimest surma ja valimisõiguse osas teovõimetuks tunnistamise tõttu. Kokku tuli kahe päevaga alates 28. veebruarist juurde 90 valijat.)
  • 3. märtsil kell 9.15 oli valijaid 965 770 ehk päevaga tuli juurde 38 valijat. (Eelmise 24 tunniga lisandus 83 inimest elukoha andmete esitamise tõttu, valimisõiguse osas teovõimeliseks tunnistamise ja Eesti kodakondsuse andmise tõttu. Nimekirjast eemaldati 26 inimest surma ja valimisõiguse osas teovõimetuks tunnistamise tõttu. Kokku tuli 24 tunniga juurde 50 valijat.)
  • 3. märtsil veidi hiljem, kell 15.15 oli valijaid 965 881 ehk kuue tunniga tekkis juurde 111 valijat ning 4. märtsil kell 11.00 oli valijate arv 965 910 ehk päevaga tuli juurde 31 valijat. (4. märtsi hommiku seisuga oli eelmise 24 tunniga lisandunud 158 inimest elukoha andmete esitamise, Eesti kodakondsuse andmise ning valimisõiguse osas teovõimeliseks tunnistamise tõttu. Eemaldati 33 inimest surma ja valimisõiguse osas teovõimetuks tunnistamise tõttu. Kokku tuli selle päevaga juurde 132 valijat).

Järeldus: vale

 

Valijate arvu kõikumine valimisnädala lõikes on tavapärane nähtus, midagi kahtlast selles ei ole. Valijaid lisandub elukoha ja kodakondsuse andmete uuendamisel ning teovõimeliseks tunnistamise tõttu, valijate nimekirjast eemaldatakse inimesi aga surma, kodakondsuse või teovõime kaotamise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles