ÕIGE VÕI VALE ⟩ Kas tõesti müüb Balenciaga pudelitest tehtud plätusid uskumatu hinnaga?

Kristiina Reimand
, reporter/toimetaja
Copy

Sotsiaalmeedias levivad fotod, justkui müüks maailmakuulus ja varemgi tarbijaid šokeerinud moemaja Balenciaga vanadest plastpudelitest tehtud plätusid 895 euroga. Kas tõesti on see nii?

Kes sooviks neid Balenciaga pudeliplätusid? Ainult 895 eurot!

Ka jalatsikultuurile pühendunud 1,3 miljoni jälgijaga Twitteri kasutaja Nice Kicks on teinud postituse väidetavatest Balenciaga plätudest.

Samuti rääkis plätudest oma Instagrami loos moelembene Eesti sisulooja Anita Sibul, kes küsis enda jälgijatelt, kas nad kannaksid neid või pigem mitte. Uurides Anitalt, mida tema taolistest plätudest arvab, ütleb noor naine, et mood on samamoodi kunst. «Ilmselt ei arva Balenciaga, et me nüüd selliste plätudega kõik päriselt käima hakkame, vaid soovib šokitootega koguda viraalsust, et muidugi reklaamida ennast, aga ka tuua tähelepanu suurele plastiprobleemile,» arvab Anita.

Kuid kas Balenciaga ka tegelikult taolise vaimusünnitisega välja tuli? 

Kui vaadata pilte, kus plätudes poseerib Justin Bieber, siis tuleb välja, et fotod on tegelikult võltsitud. Justin Bieber oli küll möödunud aastal Balenciaga reklaamnägu, kuid jalas olid tal siiski tossud, mitte pudelitest tehtud plätud.

Kui uudistada ringi Balenciaga kodulehel, ei paista sealt samuti pudelisusse, mis sotsiaalmeedias laineid löövad.

Selgub, et algse fototöötluse ja kontseptsiooni postitas nädal tagasi Instagrami kasutaja Neondazer, Venemaalt pärit kunstnik ja disainer. «Kui see idee mulle pähe tuli, mõtlesin: «Nii kuradi naljakas! Kuid… ma ei imesta, kui Balenciaga midagi sellist päriselt teeb.»»

Oma Instagrami loosse postitas kasutaja sõnumi, et meedia kasutab viimastel päevadel neid pilte ja väidab, et see on päris toode. «See on lihtsalt idee! Mul ei olnud mingit eesmärki kedagi solvata või Balenciaga mainet riivata. Ma ei eeldanud sellist tagasisidet,» kirjutab kasutaja Instagramis.

Järeldus: vale

 

Ehkki plastpudelitest tehtud Balenciaga plätud hakkasid sotsiaalmeedias kiiresti oma elu elama, siis tegelikult oli see Venemaalt pärit kunstniku fantaasia.

Kaheldavatest väidetest andke Postimehele teada aadressil faktikontroll@postimees.ee. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles