ÕIGE VÕI VALE Kas sotsiaalmeedias leviv foto kurjakuulutavast plakatist Moskvas Eesti saatkonna juures on ikka päris?

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Foto: Ekraanitõmmis Twitterist

21. augustil jagas kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi oma Facebooki ajajoonel fotot, kus Eesti saatkonna juurde Moskvas on posti külge kinnitatud kurjakuulutav plakat: «Viisite T-34 minema? Me asendame selle kaasaegsema mudeliga.» Elu24 uuris, kas foto kurjakuulutavast plakatist on ikka päris.

«Moskvas Eesti saatkonna juures pandi üles selline plakat. Huvitav, kas plakatil lubatava märksa kaasaegsema tanki all peavad nad silmas T-52? Moodsamad on ju valdavalt Ukrainas puruks lastud,» kirjutas kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi oma Facebooki ajajoonel 21. augusti keskpäeval.

Sama päeva õhtupoolikul jagas seda fotot oma Facebooki ajajoonel ka riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson, alustades oma postitust sõnadega: «Oh seda Venemaad! Ei saa nad kuidagi teisiti, kui peavad naabreid alalõpmata ähvardama.»

Ka Mihkelson märkis, et Eesti saatkonna juures Moskvas võis näha sellist plakatit. «Unistada pole ju keelatud, aga see siin on puhas sõja õhutamine. Nagu Venemaale kombeks. Kahjuks ei midagi uut.»

Mihkelson täpsustab, et plakatil olev tank on T-14 Armata, mis on viimastel paraadidel venelastel korduvalt seisma jäänud, ja Ukrainasse pole neist teadaolevalt ühtegi jõudnud.

Tank T-34 seisis mälestusmärgil Narva jõe kaldal ning oli pühendatud Narva linna vallutamisele 1944. aastal punaarmee poolt.

Tank tõusis huviorbiiti 2022. aastal, kui seoses Venemaa kallaletungiga Ukrainale kerkis päevakorda punamonumentide eemaldamine Eestis.

Monument teisaldati 16. augustil ja viidi Viimsis asuvasse Eesti sõjamuuseumisse. Narvast ja Narva-Jõesuust teisaldati veel kuus punamonumenti.

Allikas: Postimees.ee

Twitteris on kõnealust fotot jaganud endine terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar, kes on Venemaa-Ukraina sõja algusest oma jälgijaid sealsete arengutega igapäevaselt kursis hoidnud.

Saare jagatud postituse autor on Twitteri kasutaja Moondragon_wkad, nimega Danja Kurakin, kes on fotole viidates lisanud: «Eesti saatkond Moskvas. Eks proovige, kui julgete!»

Kust foto liikvele läks?

Kuna ühismeediasse postitas selle ülaltoodud jagajatest esimesena Riho Ühtegi, küsisime temalt, millisest allikast see pärineb. Ühtegi sõnul on see pärit veebilehelt eestinen.fi. 

Eestinen.fi lehel on tegemist 20. augustil avaldatud piltuudisega, millel pealkirjaks «Eesti saatkonna juurde Moskvas ilmus kurjakuulutav plakat». Piltuudise alla on lisatud märkus: pole teada, kes selle sinna pani.

Eestinen.fi portaali juht Inno Tähismaa ütles Elu24-le, et foto peaks olema pärit sotsiaalmeediavõrgustikust Telegram. «Tegemist võib olla ka võltsinguga, kuigi minu teada on seda kajastatud ka Soome ja rahvusvahelises meedias,» lisas Tähismaa. 

Eestinen.fi reklaamib ennast kui suurimat eestikeelset Soome meediat, mis vahendab kõikvõimalikku Soomet puudutavat infot eesti keeles. Eestinen.fi alustas 2017. aastal ja on kasvanud suurimaks eestikeelseks Soome-teemaliseks portaaliks, mida jälgib iga kuu üle 800 000 külastaja. Portaali jälgitakse põhiliselt Eestis ja Soomes, aga ka USA-s, Taanis, Iirimaal, Austraalias, Suurbritannias, Saksamaal, Belgias ja Iisraelis.

Allikas: Eestinen.fi

Kas vastab tõele, et foto levik on alguse saanud Telegramist?

Google'i pildiotsingusse foto sisestamisel leiab vastete hulgast tõepoolest selle pildi Telegrami grupist «Open Ukraine | Открытая Украина». Jagatud fotot on näinud üle 187 200 inimese.

Foto: Ekraanitõmmis Telegramist

Kõiki jagatud fotosid vaadates märkab tähelepanelik silm, et osa neist on kadreeritud. Telegramis jagatud fotol on aga näha kollast autot, mida Simmo Saare jagatud Danja Kurakini postitatud fotol ei ole. Küll aga on mõlemal pildil näha kaevuluugi ümber samasugust porilompi, millest võib järeldada, et ringlemas on kaks erinevat fotot, mis on pildistatud siiski ajaliselt võrdlemisi lähestikku.

Välisministeeriumi meedianõunik Kerstin Meresma ütles Elu24-le, et kõnealune foto on kahtlemata provokatsioon. «22. augusti seisuga Eesti saatkonna läheduses Moskvas taolist plakatit üleval pole ja seda ei täheldanud saatkonna personal ka möödunud nädalavahetusel, mistõttu võib arvata, et see oli üleval (kui tegemist pole fotovõltsinguga) vaid foto tegemise ajal,» ütles Meresma.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Kai Simson lisas, et Venemaa on liitlaste peamine oht, mida tõdeti ka selle aasta juunis Madridis toimunud NATO tippkohtumisel. «Oleme viimase 30 aasta suurimas julgeolekukriisis, kuid otsest ohtu Eestile ei ole,» ütles Simson.

 
 

Järeldus: pigem tõsi

Välisministeeriumi andmetel 22. augusti seisuga Eesti saatkonna läheduses Moskvas taolist plakatit üleval pole ja seda ei märganud saatkonna personal ka varem, mistõttu võib arvata, et see oli üleval vaid foto tegemise ajal.

Kes on foto autor, mis põhjusel see tehti, kui kaua kõnealune plakat Moskvas Eesti saatkonna juures üleval oli ning miks see sotsiaalmeediasse ringlema lasti, jääb selgusetuks.

Kaheldavatest väidetest andke Postimehele teada aadressil faktikontroll@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles