ÕIGE VÕI VALE Kas Tšehhi ja USA keelduvad vastu võtmast Ukraina sõjapõgenikke, kes tulevad Venemaa kaudu? (4)

Tiina Laura Kimmel
, ajakirjanik
Copy
Mart Helme
Mart Helme Foto: Teele Toova

Riigikogus 18. mail usaldushääletusega seotud perehüvitiste seaduse muutmise eelõu arutelul sõna võtnud Mart Helme (EKRE) jõudis Reformierakonda kritiseerides taas etteheiteni, et Eesti ujutatakse üle venekeelsete inimestega, kes tulevad Venemaalt verivärskete Ukraina passidega.

«Ma tuletan teile meelde, et meie liitlasriigid Tšehhi ja Ameerika Ühendriigid, aga võib-olla veel mõned, keda ma ei tea, on teatanud, et nad Venemaalt tulnud Ukraina kodanikke vastu ei võta, sest see on julgeolekurisk,» ütles Helme.

Postimehe palvele oma informatsiooni päritolu selgitada, vastas Mart Helme: «Mul ei ole riigikogus öeldule midagi lisada, see lõhnab järjekordse nõiajahi järele. Aga mul oleks hea meel, kui ajakirjanik ka teiste riigikogulaste, näiteks reformierakondlaste öeldu ja väidete osas stenogrammist näpuga järge ajaks (Postimees kinnitab, et nii ka teeme: «Kas Eestis on eestlasi tõesti 85 protsenti nagu väitis peaminister?»). Kogu informatsiooni oma öeldule olen saanud meie ajakirjandusest,» kirjutas Helme, paraku täpsustamata, milliseid meediaväljaandeid ta silmas peab.

Väite kontrollimiseks pöördus Postimees Tšehhi Vabariigi ja Ameerika Ühendriikide saatkonna poole.

Tšehhi saatkonna poliitika- ja julgeoleku esimene sekretär Vratislav Grégr vastas: «Mart Helme väide on vale. Tšehhi on peatanud viisataotluste vastuvõtmise Vene Föderatsiooni ja Valgevene kodanikelt. Hädaolukorra ajal, mis kehtib Tšehhi Vabariigis kuni 30. juunini 2022, on viisa saamine teistele rahvustelegi peaaegu võimatu. Oluline on märkida, et ukrainlasi seaduses otseselt ei mainita. Lisaks pakub Tšehhi kõikvõimalikku abi Ukraina kodanikele, kes saabuvad meie riiki praegu asetleidva sõja tõttu.»

USA saatkonnast vastati: «USA plaanib tervitada kuni sadat tuhandet Ukraina kodanikku ja teisi, kes põgenevad Venemaa agressiooni eest. Selle kohustuse täitmiseks on president Biden teatanud mitmete seaduslike võimaluste laiendamisest pääsuks Ameerika Ühendriikidesse, sealhulgas humanitaarprogrammist (mis lubab muidu viisa tingimustele mitte kvalifitseeruval inimesel Ameerika Ühendriikides ajutiselt olla), viisade menetlemise laiendamisest välismaal asuvates konsulaarasutustes ja eraldi sõjapõgenike jaoks loodud programmist Uniting for Ukraine. USA on jätkuvalt pühendunud Ukraina rahva toetamisele ning jätkab meie jõupingutuste kooskõlastamist Euroopa liitlaste ja partneritega, kes on Venemaa agressiooni tõttu põgenema sunnitud Ukraina kodanike abistamise eesliinil.»

Järeldus: vale

 

Nii USA kui ka Tšehhi Vabariigi saatkond kinnitavad, et ei piira läbi Venemaa tulnud ukraina põgenike riiki pääsemist. Vastupidi, USA on leevendanud viisanõudeid ja plaanib vastu võtta kuni sada tuhat sõja eest põgenevat inimest. Tšehhi Vabariik kinnitab, et pakub kõikvõimalikku abi ukraina sõjapõgenikele, olenemata sellest, mis transiitriike on kasutatud.

Kui teile jääb silma kaheldavaid väited, siis jagage neid meiega: faktikontroll@postimees.ee.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles