ÕIGE VÕI VALE Kas Venemaalt tuleb Eestisse massiliselt Ukraina võltspassidega venelasi? (3)

Tiina Laura Kimmel
, ajakirjanik
Copy
Piiriületajad Narvas
Piiriületajad Narvas Foto: Ilja Smirnov

Riigikogu EKRE saadikud on väitnud, et Venemaalt tuleb iga päev üle Eesti riigipiiri tuhandeid vene keelt kõnelevaid inimesi uhiuute Ukraina passidega. Sõna «uhiuus» viitab justkui võltsitud dokumentidele.

Näiteks Kalle Grünthal (EKRE) ei maini küll võltsinguid, kuid väidab kindlalt, et üle Narva silla tulevad uhiuute Ukraina passidega inimesed.

4. mail esitas rahvasaadik Grünthal küsimustele vastanud peaminister Kaja Kallasele järgmise väite:

«Meile laekub iga päev Ukraina sõjapõgenikke ja väga palju, tuhandeid nendest tuleb ka üle Narva silla agressorriigist. Ja on täheldatud huvitavat fakti, et paljudel on tekkinud uhiuued Ukraina passid /.../.»

Postimees palus Kalle Grünthalilt selgitust, kus on leitav fakt uhiuute Ukraina passide kohta piiriületusel. Grünthal vastas:«Mina ei ütle teile midagi, sest kui mina olen palunud Postimehel mõnda artiklit avaldada või mingit muud informatsiooni, siis mina kuulen teie poolt ainult vaikust. Nii nagu küla mulle, nii mina külale.» Grünthal ei soostunud korduvate küsimuste peale, et kuidas tema mainitud fakt leitav on, vastama. Lõpuks siiski mainis, et ta kuulis sellist fakti ja tal on üsna hea mälu. Kahjuks ei soostunud mees avaldama, kellelt ta fakti kuulis.

11. mail tegi siseminister Kristian Jaani riigikogus ettekande riigi pikaajalise arengustrateegia elluviimisest. Rahvasaadik Helle-Moonika Helme esitas küsimuse, kus seadis kahtluse alla üle piiri tulevate inimeste päritolu. Samuti oli tema küsimuses viidatud uutele Ukraina passidele.

Talle vastas siseminister Kristian Jaani, et paljudel inimestel, kes Vene Föderatsioonist tahavad Eestisse siseneda, see tegelikult keelatakse ja nad suunatakse tagasi. Neid inimesi on iga päev viis kuni kümme, kes piiri ületada ei saa, kuna ei suuda selgitada oma reisi tegelikku eesmärki.

Anti Poolamets 11. mail Kristian Jaani ettekande küsimuste voorus sõna saades meie riigipiiri ei maini, kuid räägib uhiuute passide võltsimisest. Rahvasaadik Poolamets (EKRE): «Venemaal toodetakse ilmselt Ukraina passe mingisuguse trükipressiga ja kiires korras /.../.»

EKREsse kuuluv Aadu Birnbaum on juba mitu kuud oma Telegrammi kontol rääkinud Võru piiripunktist tulevatest venekeelsetest meestest tuttuute Ukraina passidega. Järgnev väide on pärit Birnbaumi postitusest:

«Piirivalvurite sõnutsi tulevad tuhanded venekeelsed mehed läbi Võru piiripunkti Venemaalt tuttuute Ukraina passidega sisse.»

Kuidas on tegelikult?

Postimees käis Narva piiripunktis ja vestles piiripunkti juhi Marek Liivaga.

«See väide, et Eestisse tulevad Venemaalt võltsitud Ukraina passidega inimesed, ei vasta tõele. Kontrollime kõiki Eestisse saabuvaid inimesi põhjalikult ning võltsitud Ukraina passe me viimasel ajal tuvastanud ei ole.»

«Kuigi valdaval osal Ukraina sõjapõgenikest on dokumendid olemas, siis arusaadavatel põhjustel tuleb ette ka neid juhtumeid, kus sõja eest põgeneval või Venemaale sunniga toimetatud Ukraina kodanikul ei pruugi endaga kaasas olla kehtivat dokumenti. Viime sellisel juhul läbi põhjaliku kontrolli piiril ning üldjuhul õnnestub meil tuvastada, et inimene on tõepoolest Ukrainast pärit. Saame ta riiki lubada humaansel kaalutlusel ning vajadusel ka juba riigis sees viia läbi täiendava järelkontrolli. Neid juhtumeid tuleb ette, kuid neid ei saa pidada massiliseks,» sõnab Marek Liiva.

PPA kinnitusel on täpselt sama olukord meie kõigis piiripunktides ja EKRE kahtlustel pole mingit alust. Samuti väidab Marek Liiva: «Passid on ukrainlastel nagu passid ikka, kellelgi on rohkem kasutuses olnud ja kulunumad, kellelgi värskemad ja vähekasutatud. Seda, et tuldaks massiliselt hiljuti väljastatud passidega, seda nüüd küll öelda ei saa.»

Narva piiripunktis võis veenduda, et kõiki riiki sisenejaid küsitleti korralikult ja dokumente kontrolliti. Narva piiril on abiks ka Euroopa Piiri- ja Rannikuvalve Ameti Frontex töötajad.

Järeldus

 

Selle asemel saadetakse piirilt iga päev viis kuni kümme inimest tagasi Venemaale, kuna nad ei suuda põhjendada oma Eestisse reisimise põhjust. Ukraina sõjapõgenike puhul, ka dokumentide puudumise korral, tehakse piiril kindlaks, et tegemist on Ukrainast tulnud inimestega. Hiljuti väljastatud dokumentide suurt hulka pole piirivalve samuti tuvastanud.

Kui teile jääb midagi silma, kus väited on kaheldavad siis jagage seda meiega: faktikontroll@postimees.ee.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles