FAKTIKONTROLL ⟩ Valeväited laste koroonaimmuunsusest levivad endiselt

Elisabeth Niido
, faktikontrolli toimetaja
Copy
Hiinast saabunud lapse kontroll Nairobi lennujaamas Keenias.
Hiinast saabunud lapse kontroll Nairobi lennujaamas Keenias. Foto: Daniel Irungu / EPA / Scanpix Baltics

Seoses koolide taasavamise debatiga USAs väitis Texase senaator John Cornyn: «Alla 20-aastaseid ei ole koroonaviirusesse surnud. Me ei tea tänaseni, kas lapsed saavad viirusesse nakatuda ja seda edasi kanda». Väite näol on tegemist ühe variandiga laiemast koroonateooriate perekonnast, mis peab noori immuunseks ühiskonnagrupiks.

PolitiFacti faktikontroll lükkas senaatori väite ümber, tuues välja, et Ameerika Ühendriikides on kohaliku terviseameti andmetel 6 protsenti kõigist nakatunutest 17-aastased või nooremad. USA-s, kus praegu kokku lausa 3,4 miljonit nakatunut, teeb see kokku paarsada tuhat alaealist nakatunut.

Samas on teadusväljaandes Nature avaldatud uuring, mille andmetel levib laste ja noorte seas viirus vähem agressiivselt. USAs on surnud koroonaviirusesse 29 alla 14-aastast noort ning 142 noort vanuses 15-24. 

Eestis on rohkem kui 2000 koroonaviiruse juhtumist 108 esinenud kuni 19-aastaste noorte seas – kokku umbes 5,3 protsenti kõigist nakatunutest. Selles vanuserühmas ühtegi surma esinenud ei ole. Terviseamet: «Koroonaviirusesse nakatunud lastel on tavaliselt kerged sümptomid või need puuduvad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles