FAKTIKONTROLL Toetuskiri Aivar Mäele moonutab fakte (12)

Elisabeth Niido
, faktikontrolli toimetaja
Copy
Estonia nõukogu esimees Arne Mikk.
Estonia nõukogu esimees Arne Mikk. Foto: Tairo Lutter

Endiste ja praeguste kolleegide poolt avaldatud Aivar Mäe toetuskirjas väidetakse: «Seni on meedias kõlanud üksnes ühe poole seisukoht ja kontekstist välja rebitud faktid, mis ei ole ajendatud ei tõe jalule seadmisest ega soovist kaitsta oma väärikust, vaid on sihilikult planeeritud rünnak teatrijuhi ja ka Estonia teatri kui institutsiooni vastu.»

Viitame kiirel vaatlusel meediast leitud sisule, mida Aivar Mäe toetuseks avaldatud on:

  • Konflikti teine pool sai Aivar Mäe enda isikus sõna juba samas Eesti Ekspressi loos, kus süüdistused avaldati. Temalt küsiti: «Mõnele naiskolleegile käega vastu tagumikku olete laksanud?» Mäe vastus: «Ma ei tea... ei mäleta. Vist ei ole.»
  • 22. juunil avaldas Delfi Estonia teatri nõukogu esimehe Arne Miku esmase reaktsiooni, kus viimane pisendas süüdistuste sisu ning proovis juhtida tähelepanu kõrvalistele küsimustele – Mäed süüdistati muuhulgas tagumikule laksu andmises, Mikk hakkas aga õigustama esietenduse puhul tagumikule põlvega müksu andmise traditsiooni.
  • 22. juunil avaldas Elu24 artikli «Vanemuise kolleegid Aivar Mäe käitumisest: naisterahvana võib olla väga meeldiv, kui mees märkab sind kui naist», kus kolleegid Mäe käitumist joviaalse iseloomu ja põlvkondade erinevusega põhjendavad.
  • 24. juunil kajastas Elu24 ka Aivar Mäe enda avaldust: «Aivar Mäe: minu käitumisstiilis ei ole olnud kunagi midagi teadlikult pahatahtlikku»
  • 25. juunil ilmus Delfis rahandusminister Martin Helme toetusavaldus Aivar Mäele: «Martin Helme Aivar Mäe skandaalist: kõik loomupäraselt mehelik tehakse kriminaalseks või häbiväärseks»
  • 25. juunil ilmus Mäe toetajate avaldus Eesti Päevalehes: «Aivar Mäe toetajad: me oleme õnnelikud, kui ta meid õlale patsutab või kallistab»
  • 27. juunil Kuku raadio Keskpäevatunnis arutleb Priit Hõbemägi selle üle, kuidas Aivar Mäe ja analoogsed situatsioonid kaasnevad põlvkondade vahetumisega ning ükski inimene ei peaks kartma meedias ristilöömist: «Kas kõik onu Heinod peavad nüüd hakkama patukahetsuskirju kandma?»
  • 29. juunil avaldati Delfis uudis Aivar Mäe toetajate tegevuse kohta, kus viimased taas väidetavalt ühepoolset kajastust pahaks panevad ja uute allkirjade kogumise algatamisest räägivad: «Aivar Mäe toetajad otsivad uue pöördumise jaoks allkirju: kõlanud on vaid ühepoolne nägemus, juhtumid on kontekstist välja rebitud»
  • 1. juulil ilmus Postimehe arvamusportaalis Mäe kaitsjate arvamuslugu «Aivar Mäe kaitsjad: kuidas hävitada inimest?» Muuhulgas viidatakse loos Marti Kuusiku kaasusele, milles süüdimõistvat otsust ei olevat ega tulevat (protsess lükkus edasi koroonakriisi tõttu – toim).
  • Samal päeval ironiseeris Mäe käitumise kritiseerijate üle Merle Jääger: «Naisena olen ma sügavalt solvunud, et Aivar Mäe Vanemuises töötades MIND ei ahistanud. Kas ma olen liiga vana? Liiga kole? Liiga andetu? Aivar, vasta, milles asi!?!»
Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles