FAKTIKONTROLL ⟩ Putini referendumi toetusnumbrid on ootuspäraselt kahtlased

Vikki Perijainen
, faktikontrolli toimetaja
Copy
Protest Venemaa põhiseaduse muutmise vastu.
Protest Venemaa põhiseaduse muutmise vastu. Foto: Kirill Kudryatsev / AFP / Scanpix

Hommikul avaldas Venemaa valimiskomisjon eile lõppenud põhiseaduse muudatuste hääletuse tulemused. Muudatused lubavad Putinil jääda presidendiks aastani 2036. Poolt hääletas ametlikel andmetel 77,92 ja vastu 21,27 protsenti valijatest. Valimisaktiivsus olevat olnud 67 protsenti.

Russia Today peatoimetaja Margarita Simonjan: «Kui arvata, nagu seda teeb opositsioon, et tegu ei olnud mitte põhiseaduse, vaid Putini isikliku toetuse hääletusega, sai Putin oma eluaja kõige parema tulemuse.» Reaalseid tulemusi pole paraku võimalik teada saada.

Ametlikku valimisaktiivsuse statistikat seavad kahtluse alla mitmed sotsiaalmeedias levivad uudised. Näiteks leiab Twitterist videoid inimestest, kes läksid valima ja avastasid, et nii nemad kui ka nende pereliikmed on ametlikel andmetel juba valimas käinud. Lisaks kergendavad valimisaktiivsuse kunstlikku tõstmist kahes regioonis esmakordselt kasutusele võetud e-valimised. Füüsiliste ja e-valimistel samal ajal korraldamine on tekitanud olukorra, kus valijal on võimalik esitada kaks häält. Telekanali TVRain ajakirjanik filmis ennast valimas kaks korda – üks kord internetis ja teine kord füüsiliselt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles