TOP 5 ⟩ Vene saatkonna propagandasäutsud (4)

Elisabeth Niido
, faktikontrolli toimetaja
Copy
Sputniku pressikeskuse avamine aastal 2017. Vasakul Vene Föderatsiooni suursaadik Aleksandr Petrov.
Sputniku pressikeskuse avamine aastal 2017. Vasakul Vene Föderatsiooni suursaadik Aleksandr Petrov. Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa Eesti saatkonna Twitteri-konto säutsud sisaldavad regulaarselt valet, pooltõdesid ja demagoogiat. Postimehe faktikontroll toob välja valiku viimase aja ilmekamatest propagandanäidetest.

5. Eesti riigiabi fašismile

4. juunil: «Eesti on üks Euroopa riikidest, kus fašismi ülistamine toimub halvasti varjatud riigiabil. Paremäärmusluse populaarsuse tõus on sellega otseselt seotud.»

4. Sõdisid Nõukogude Liidu vastu, järelikult oled nats

«Eestis püstitatakse SS-ile monumente, organiseeritakse endise SS-i liikmete ja nende käsilaste kokkutulekuid. Näide – natside aastakokkutulek Sinimägede ausamba juures, kus ka sõjaväelased või riigikogulased aeg-ajalt osalevad.»

3. Juutide tapjad on Eestis rahvuskangelased

Saatkonna konto jagab ka teiste sarnaste kontode säutse, sh Vene saatkondadekt teistes riikides, Vene välisministeeriumilt jne. 16. mail jagatud säuts: «Antisemitismi ei ole teatud OSCE riikides välja juurutatud, seda ignoreeritakse ja lausa võimendatakse riigi tasandil – tõstes juutide ja teiste rahvuste hävitajaid II maailmasõjas rahvuskangelase staatusesse. Eredad näited on Ukraina ja Balti riigid.»

2. Okupatsioon? Mis okupatsioon?

Vladimir Putini tsitaat 19. juunist: «Nende (Balti riikide – toim) liitumine Nõukogude Liiduga toimus lepingulisel alusel kohalike võimude nõusolekul. Liitumine oli kooskõlas riigisisese ja rahvusvahelise õigusega. Balti riigid säilitasid NSVL koosseisus oma riigiasutused ja keele.»

1. Eesti kui kõige paremini koheldud ori

7. juuni: «Lätit, Eestit ja Leedut peeti Nõukogude Liidu 15-st riigist kõige priviligeeritumateks. Nõukogude Liidu eelarvest liikus suurem hulk raha just nende potentsiaali arendamiseks.» Lisatud on ka teemaviited #NõukogudePärand ja #NõukogudeEesti.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles