PROPASTOP ⟩ Venekeelne ERR andis abikäe Kremlile (2)

Propastop.org
Copy
Vene põhiseadusmuudatuse hääletus toimub 1. juulil.
Vene põhiseadusmuudatuse hääletus toimub 1. juulil. Foto: Sergei Karpukhin/Sergei Karpukhin/TASS

Venekeelne ERR on paistnud taas silma kahtlase väärtusega info edastamisega, kirjutab Kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop.

Venekeelne ERR oli üks esimesi, kes avaldas Venemaa saatkonna pressiteate 1. juulil toimuval rahvahääletusel osalemise võimalustest Eestis. Selline tegevus paneb küsima, kas Eesti rahvusringhääling peab aitama kaasa Venemaa põhiseadusemuudatuste läbisurumisele, millega liigutakse kaugemale demokraatiast ning valatakse betooni ühe isiku ainuvalitsemine.

Eesti ei ole Venemaa omavalitsusüksus, kus tuleks avaldada formaalseid teateid hääletusvõimaluste kohta. Juhul, kui toimetus näeb vajadust informeerida Eestis elavaid Venemaa kodanikke, oleks olnud omal kohal avaldada kommentaaridega täiendatud info sellest, mida rahvahääletus tegelikkuses endas sisaldab ning kuidas inimeste vabadusi ahendab.

ERRi asjakohatust uudisest artulesid läinud nädalal Kuku raadio saates «Kirillitsas Eesti» ka Pavel Ivanov ja Sergei Metlev, kes leidsid, et Eestis elavad ligi 80 tuhat Venemaa kodanikku võiksid saada ka seda ühiskonnagrupi puudutavat infot. Toimetuste soov seda infot edastada on loogiline. Kuid suures plaanis toimetused ei pea igat säutsu Venemaa saatkonnast pidama kui automaatselt avaldamiseks mõeldud uudist.

Venekeelne ERR on ka varem paistnud silma Eesti inimeste jaoks küsitava väärtusega sisu levitamisel. 2018. aasta mais oli näiteks ETV+ eetris veteranidega tehtud klippide sari, mis eksponeeris arvukalt Georgi lindi kasutamist. Korduvalt on kutsutud arutelusaadetesse Sputnik Eesti peatoimetajat, kui ajakirjanduse esindajat ning viimati kirjutas Propastop ERRi venekeelsest osast seoses materjalide postitamisega kremlimeelsetesse Facebooki gruppidesse.

Neis gruppides käib ka hetkel aktiivne Venemaa rahvahääletuse propageerimine, mille seast paistab silma Baltnewsi endine omanik Aleksander Kornilov, kes jagab oma teise väljaande baltija.eu materjale referendumist. Samuti on Facebookis teavitustööd tegemas Sputnik EestiTribuna.ee lehelt leiab aga referendumile kutsuva veebireklaami.

Venemaad puudutavate uudiste avaldamises ei ole iseenesest midagi taunimisväärset, kuid hoiduda tuleks Kremli narratiivide levitamisest ja huvide edendamisest.

PARANDUS

Loo juhtlõigu algses versioonis omistati kõnealuse info edastaminst telekanaline ETV+. Tegelikult tegi seda portaal rus.err.ee.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles