FAKTIKONTROLL Kas pooled Eesti naised peavad ideaaliks kolme last perekonnas?

Elisabeth Niido
, faktikontrolli toimetaja
Copy
Riina Solman.
Riina Solman. Foto: Tairo Lutter

1. juunil ilmus Õhtulehes rahvastikuminister Riina Solmani artikkel «Perepilet hõlmaku kõiki alaealisi lapsi», mis algab: «Uuringud näitavad, et üle poole Eesti naistest peavad ideaaliks vähemalt kolme last peres.» 

Naiste suhtumine lastesaamisse võeti luubi alla 2014. aasta Tartu Ülikooli uuringus «Eesti naiste tervis 2014», milles naiste seksuaalkäitumist, -tervist ja -harjumusi põhjalikult analüüsiti. Uuringuküsimustele vastas 2413 naist vanuses 16-44. 46 protsenti vastanud naistest pidas ideaalseks kolme last perekonnas. Nelja või enamat last pidas parimaks arvuks 8 protsenti vastanutest. Kokku näeb vähemalt kolme last ideaalina 54 protsenti naistest. Samale uuringule viitas ka Riina Solman vastuses Postimehele. 

Ideaalseks peetav laste arv Eesti perekonnas ja enda soovitud laste arv perekonnas on kaks erinevat hoiakut, mis üksteisega täielikus vastavuses ei ole. Sama uuringu ülejärgmisel lehel küsiti naistelt ka isiklike eelistuste kohta lasterohkuse osas, kus toodi kolme lapse soov välja kolmandiku vastajate poolt. Nelja ja enam last soovib enda perre 8 protsenti naistest ning kahte last 48 protsenti vastanutest. 

Samas uuringus tuvastati ka suurimad takistavad faktorid, mille tõttu naised kohe last saada ei taha. Kõikide vanusegruppide peale enim mainitud põhjused olid soov enne lapse saamist esmalt lõpetada õpingud, kindlustada kindel töökoht ning kindlustada kindel elukoht.

Illustratsioon: Postimehe faktikontroll
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles