Õues ei pruugi kahest meetrist piisata

Elisabeth Niido
, faktikontrolli toimetaja
Copy
Jägala juga on kevaditi liiga populaarne sihtkoht.
Jägala juga on kevaditi liiga populaarne sihtkoht. Foto: Priit Simson

Belgias ja Hollandis äsja koostatud uuringu kohaselt pole isolatsiooniaja uued lemmiktegevused nagu värskes õhus jooksmine, jalutamine ja rattasõit sugugi nii ohutud kui pealtnäha tundub. Nii kirjutab portaal Medium uuringust, mille viisid üheskoos läbi Belgia Leuveni ülikool ja Eindhoveni tehnikaülikool Hollandis.

Tavapärane soovituslik 1-2 meetrine sotsiaalne distants on tõhus ainult seistes siseruumis või tuulevaikse ilma käes. Liikudes, eriti joostes ja rattaga sõites peab uuringu kohaselt aga hoopis ettevaatlikum olema. Vältima peaks üksteise jälgedes samal rajal liiklemist. Kui inimene keset jooksu aevastab või köhatab, paiskuvad süljepritsmed tema juurde õhku, millest võib järgmine sportija pahaaimamatult läbi joosta. 

Teadlased modelleerisid uuringu käigus liiklejate paigutust ning projekteerisid süljepritsmete levikut õhus sõltuvalt kahe liikleja asetusest teineteise suhtes: mudeldati kõrvuti liiklev paar, diagonaalselt üksteise taga liiklev paar ning otse üksteise taga liiklev paar. Tulemused näitasid, et samal rajal üksteise taga liikumine on kõige ebasoovitavam, kuna esimese süljepilv jääb otse teise liikleja tee peale. Kahe kõrvuti jooksva inimese puhul oli risk üksjagu väiksem.

Tulemustele tuginedes töötasid teadlased jalutajatele ja sportijatele välja uued soovitused: jalutades hoida vahemaad ca 4-5 meetrit, joostes 10 meetrit, ning suurel kiirusel rattaga sõites lausa 20 meetrit.

Uuringule pööratakse tähelepanu ka juba sotsiaalmeedias:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles