ÕIGE VÕI VALE ⟩ Kas soovitatav päevane lihakogus on tikutopsisuurune, nagu väidavad aktivistid? (7)

Copy
Taimse Teisipäeva kampaaniaplakat.
Taimse Teisipäeva kampaaniaplakat. Foto: Taimne Teisipäev

Sotsiaalmeediasse, aga ka linnapilti mitmel pool Eestis, on tekkinud plakatid, millelt võib lugeda, et soovitatav päevane lihakogus on tikutoosisuurune. Nende visuaalide taga seisab MTÜ Nähtamatud Loomad kampaaniaga «Taimne teisipäev». Postimehe faktikontroll teeb kindlaks, kas uskumatuna näiv väide päevasest soovitavast lihakogusest vastab tõele.

«Taimse teisipäeva» kampaaniajuht Liina Sala sõnul tugineb kampaania Eesti riiklikele toitumissoovitustele, mille kohaselt on soovituslik tarbida nädalas kokku 300–400 grammi linnuliha ja 100 grammi punast liha. «Nädala peale jagatuna teeb see 40–60 grammi sõltuvalt lihatootest ehk umbes üks-kaks tikutopsisuurust tükki lihatooteid päevas,» selgitab Sala. Lisaks märgib kampaaniajuht, et toitumissoovituste loomisel on lähtutud inimese päevasest energiavajadusest ning normi võib ka nädala-paari jooksul päevade vahel ära jagada.

Tervise Arengu Instituudi avalike suhete juht Valdo Jahilo vahendab veel täpsustuseks, et toidusoovitusi väljendatakse toidugruppide kaupa portsjonitena – ehk kokku lepitud energiasisaldusega ühikute abil. Näiteks kala, muna ja (linnu)liha toidugrupis vastab üks ühik 80 kilokalorile. «Toitumissoovitustest ja tõenduspõhistest toidugruppide soovitustest lähtuvalt on liha-linnuliha soovituslik portsjonite arv normaalkaalus keskmise liikumisaktiivsusega täiskasvanutele päeva kohta üks kuni kaks,» vahendab Jahilo. Üks portsjon on näiteks 50–60 grammi kuumtöödeldud kanaliha, mis teeb umbes kaks tikutoosisuurust tükki, või 30–25 grammi kuumtöödeldud punast liha.

Seega, kui inimene tarbib vaid punast liha ning oma valikutes keskkonda silmas ei pea, võiks Jahilo sõnul olla tema päevane lihakogus 40–50 grammi (see teeb hinnanguliselt 1,5–2 tikutoosi suurust tükki), nädalas aga maksimaalselt 350 grammi. «Nii tervise kui keskkonna seisukohalt peaks eelistama linnuliha,» ütleb Jahilo. Näiteks viinerite puhul (mida tervise seisukohast ei soovitata) on mahud veidi erinevad. Ja ühe keskmise naise päevane lihanorm täitub ka juba poolest viilust praetud peekonist.

Järeldus: Pigem tõsi

 

Eestis kehtivate toitumissoovituste kohaselt jääb soovitatav päevane lihakogus tõesti umbes ühe tikutoosisuuruse tüki ümber. Kuna üldjuhul antakse soovitusi nädala lõikes, võib normi ka nädala-paari peale ära jagada. Täpne kogus sõltub aga ka lihatoote tüübist, massist ja tihedusest.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles